joi, 23 august 2018

Stresul poate favoriza aparitia cancerului?


Stresul face parte din viata fiecaruia dintre noi, iar acesta poate fi simtit in tot felul de momente, precum atunci cand suntem blocati in trafic, cand ne pregatim pentru vacanta, fie cand suntem ingrijorati de starea de sanatatea a cuiva apropiat. Stresul moderat nu ar trebui sa ne puna pe ganduri, insa atunci cand este in proportii mai ridicate si isi lasa amprenta pentru saptamani sau luni, treptat poate sa afecteze sanatatea. Exista o multime de studii referitoare la legatura dintre stres si cancer sau alte afectiuni serioase si s-a determinat faptul ca stresul poate avea un impact major asupra modului in care functioneaza corpul nostru.

In schimb, s-a constatat faptul ca exista doua tipuri de stres, iar doar unul dintre acestea se dovedeste a fi peroculos pentru sanatate. Stresul de scurta durata sau cel acut, adica cel pe care il putem resimti in viata de zi cu zi atunci cand suntem pusi in anumite situatii, de cele mai multe ori, este uitat odata ce situatia este depasita. Totusi, stresul de lunga durata este cel mai daunator si poate sa isi faca simtita prezenta saptamani la rand sau chiar luni, fara a fi combatut, iar in acest sens sistemul imunitar poate fi slabit, ceea ce poate favoriza aparitia a diferite boli, printre care si cancer.

Este ideal sa se gaseasca niste modalitati sanatoase prin care sa se previna stresul si, bineinteles, cea mai importanta masura este reprezentata de indepartarea cauzei. Totusi, atunci cand acest lucru nu este posibil, iar primul lucru care trebuie facut este sa se apeleze la un specialist care sa gaseasca cele mai bune solutii in functie de obiceiurile fiecarei persoane.

Un somn odihnitor
Este ideal ca in fiecare noapte sa dormim cate 8 ore pe zi intrucat odihna lupta impotriva stresului si ajuta si la functionarea corespunzatoare a sistemului imunitar, fara a mai aminti de imbunatatirea starii de spirit, a memoriei, puterii de concentrare si nu numai.

Yoga sau meditatie
Este bine cunoscut faptul ca yoga sau diferite alte forme de meditatie ajuta la combatarea stresului si ofera mintii o bariera impotriva acestui fenomen, ocazie cu care se va putea observa o imbunatatire considerabila a calitatii vietii. O sesiune de 20 de minute de meditatie in fiecare zi se dovedeste a fi benefica, motiv pentru care aceasta este o solutie care poate fi pusa in practica in toate cazurile.

Luarea in serios a problemei
Totodata, este important ca aceasta problema sa fie luata in serios pentru ca exista o legatura dintre stres si cancer, fie alte afectiuni complicate, iar stilul de viata dezordonat isi poate lasa amprenta asupra starii generale de sanatate si este ideal sa se apeleze la specialisti la cele mai mici semne ale unei probleme

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu